Wij pleiten voor transparantie

Afgelopen week was er een terugroepactie van spinazie bij AH, vanwege een te hoge concentratie van de giftige stof Acetamiprid. Het middel is toegelaten voor onder meer de spinazieteelt en behoort tot de neonicotinoïden.

Het middel wordt gebruikt als insecticide en werkt via de sapstromen van de plant. De spinazieplant neemt het middel dus op. Acetamiprid werkt tegen bijtende en zuigende insecten als witte vlieg en wolluis (maar ook rupsen leggen het loodje). Het verstoort de prikkelgeleiding tussen de zenuwcellen van het insect, waardoor het sterft.

Op de foto onderaan dit bericht staat wat de schadelijkheid van het middel is voor mensen en wat het effect is als het middel in het watersysteem terecht komt. Oordeel zelf maar.

Het middel is, zoals vele andere gewasbestrijdingsmiddelen, toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Met andere woorden: niks aan de hand bij regulier gebruik. Maar als we het even van een afstandje bekijken, dan vinden we het dus normaal dat als we spinazie uit de supermarkt eten, er standaard Acetamiprid in en op die spinazie zit. Hoe moeten we dit nu duiden?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM heeft afgelopen jaar samen met #IRAS(Institute of Risk Assessment Sciences, Universiteit Utrecht) onderzoek gedaan naar bestrijdingsmiddelen in urine van volwassenen en kinderen. Uitkomst: Acetamiprid is het middel dat het meest in de urine gevonden wordt, namelijk bij 93% (!!!) van de onderzochte personen). Onze overheid vindt het dus normaal dat vrijwel alle Nederlanders restanten van een gewasbeschermingsmiddel in hun lijf hebben dat bij insecten de prikkelgeleiding bij zenuwcellen verstoort. Consumenten krijgen deze informatie niet als ze een product aankopen.

De Groene Sprong pleit voor transparantie. Openheid richting consumenten is belangrijk, zeker als het om gewasbestrijdingsmiddelen gaat.

x

Zullen wij jou terugbellen?

Laat hieronder jouw gegevens achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

x

Talkshow Zutphen

Locatie: Hotel Broederenklooster – Rozengracht 3, Zutphen
Aanvang: 19.00 uur

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Aantal zitplekken