200.000 woningen
We geven een slinger aan de woningbouw van zeg 200.000 woningen door een onconventionele oplossing met een conventionele partij uit te voeren.
bekijk FAQ
Doe een donatie
beantwoord vraag 4
denk/doe/praat mee
De essentie
Wonen op het platteland: woningeigenaren in het buitengebied krijgen standaard de mogelijkheid er 1 of meer woningen bij te bouwen.
Vierde maatregel uitgelegd
Er zijn veel te weinig woningen in Nederland. Het platteland geeft mogelijkheden. Laten we beginnen met het verdichten van de plekken waar nu al wat staat op het platteland: dat zijn zo’n 50.000 agrarische bedrijven en een kleine 300.000 losse woningen.
Onze oplossing: geef woningeigenaren buiten de bebouwde kom de mogelijkheid op het eigen erf een tweede woning te realiseren. Kan zomaar 100.000 woningen opleveren. En de tweede oplossing: geef boeren de mogelijkheid bij hun bedrijf tot 7 huurwoningen te ontwikkelen. Niet iedereen zal meedoen maar ook hier kan het zomaar 100.000 woningen opleveren.
Samen 200.000 woningen. Daar gaan we heel veel mensen een plezier mee doen. De oplossing van de woningen bij agrarische bedrijven is een van de ondersteunende maatregelen om de transitie naar biologische landbouw te ondersteunen (zie maatregel 3).
Korte, simpele vraag:
Sta jij positief tegenover meer woningen in het buitengebied volgens deze regel?
We zijn benieuwd naar jouw idee!
Je wordt nu automatisch doorverwezen naar de Ideeën pagina.
FAQ
Waarom is voor deze oplossing gekozen?
We hebben in Nederland behoefte om op hele korte termijn een groot aantal woningen te realiseren. Dat wordt steeds moeilijker omdat er niet altijd meteen geschikte locaties zijn en procedures voor bijvoorbeeld het wijzigen van een bestemmingsplan lang duren. Op het platteland staan buiten de bebouwde kom naar schatting 290.000 woningen (6% van het aantal koopwoningen in Nederland). Veel van die woningen hebben op hun kavel ruimte om er een tweede woning bij te bouwen. Omdat niet elke eigenaar het zal willen, gaat het hier netto om ongeveer 100.000 woningen
Het lijkt er met deze maatregel op dat iemand die het zich kan veroorloven op het platteland te wonen nu heel veel geld kan verdienen door een extra huis te laten bouwen. Klopt dat?
In sommige gevallen zal het voor de woningeigenaar financieel profijtelijk zijn. Maar veel (zeker oudere) woningen zijn slecht te isoleren of alleen tegen hoge kosten. En wonen buiten de bebouwde kom is niet goedkoop. Door het kavel te delen met een tweede eigenaar ontstaat financiële ruimte om de eigen woning op te knappen. Let wel: veel mensen kiezen voor wonen op het platteland omdat ze ruimte om zich heen willen hebben….. en privacy. Met een tweede eigenaar op het perceel lever je daar op in. Ook zal de tweede woning een drukkend effect hebben op de waarde van de eigen woning. Dus zie het als een win-win. Woningen moeten er toch komen.
Waarom is dit een vrijwillige maatregel en wordt dit niet verplicht zoals bij de 30% maatregel of de certificering van landbouwgrond?
Bij de verplichte maatregelen gaat het om het principe dat je als eigenaar van grond ook een morele plicht hebt om voorzieningen te treffen voor planten en dieren. Dat is geen luxe maar noodzaak. Die planten en dieren hebben we als mens nodig om de aarde leefbaar te houden. De kwestie van woningbouw is van geheel andere aard. Het is louter een probleem van ons als mens. In dat soort kwesties is individuele keuzevrijheid belangrijk. Tenzij de politiek ons iets anders oplegt, maar zolang er andere oplossingen zijn (en die zijn er) ligt een verplichte kaveldeling niet voor de hand.
Is een woningeigenaar vrij om te kiezen wat voor huis er gebouwd gaat worden?
Niet helemaal. Er zal nog steeds een bouwplan bij de gemeente moeten worden ingediend. En die zal toetsen op bijvoorbeeld de landschappelijke inpassing.
Moet de eigenaar nog naar de gemeente om een vergunning aan te vragen?
Ja. Een bouwvergunning blijft noodzakelijk.
Is het bouwen van een extra woning op een bestaand kavel goedkoper?
Dat ligt voor de hand omdat bepaalde voorzieningen al beschikbaar zijn (denk aan een ontsluiting naar de openbare weg of de riolering). Wat een eigenaar vraagt als grondprijs is aan de eigenaar zelf, maar dat zou dus ook heel schappelijk kunnen zijn.
Mag de tweede woning overal op de kavel gebouwd worden?
Nee. De tweede woning dient direct aan het bouwblok van de eerste woning gebouwd te worden zodat je het bebouwde deel compact houdt. Om de inpassing gemakkelijker te maken, mag het bouwblok wel vergroot worden.
Waar komt het getal 7 vandaan als het om die woningen bij agrarische bedrijven gaat?
Het getal is enigszins willekeurig gekozen. Met 7 gezinnen bij elkaar (de boer niet meegerekend) creëer je een mini-gemeenschap, waarbij je altijd wel aansluiting weet te vinden bij in ieder geval 1 buur. Het is ook nog een overzichtelijk aantal om afspraken met elkaar te maken zonder dat 1 buur meteen de dienst gaat uitmaken. Met 7 woningen ligt het ook voor de hand dat er bij een aanta gezinnen kinderen zullen zijn, wat voor de sociale omgang ook belangrijk is.
Waarom mag een boer niet zelf beslissen wat voor woningen er gebouwd gaan worden?
Er is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen in Nederland. We vinden het juist belangrijk dat door deze maatregel ook mensen met een minder dikke portemonnee op het platteland kunnen wonen.
Waarom is er de verplichting van de woningcorporatie?
Omdat woningcorporaties per definitie in het leven zijn geroepen om te bouwen voor de sociale sector. Het geeft tevens een corporatie de gelegenheid beleid te ontwikkelen om dit bij een aantal boerderijen in het eigen werkgebied te gaan ontwikkelen (en zo ook kostenvoordeel te realiseren).
Krijgt een eigenaar van een agrarisch bedrijf ook nog een deel van de huuropbrengst?
Dat is wel het voorstel. Gedacht wordt aan 10%. Dit is gedaan omdat met het toestaan van 7 woningen op het bedrijfsterrein, de boer er ook hinder van kan ondervinden in zijn bedrijfsvoering.
Op zo’n agrarisch bedrijf gebeurt van alles met grote machines. Is dat wel veilig voor kinderen die er komen wonen?
Dat is een van de aspecten waar goed over moet worden nagedacht en waar alle partijen op het erf hun verantwoordelijkheid goed moeten pakken.
Hoe groot gaan die woningen worden?
Klein en compact. Niet alleen om de bouwkosten beperkt te houden (en daarmee de huur) maar ook omdat het voor de hand ligt ruimtes of voorzieningen te delen.
Om hoeveel huurwoningen gaat het?
Er zijn plm. 50.000 agrarische bedrijven in Nederland. Maximaal gaat het hier dus om 350.000 huurwoningen. Niet alle bedrijven zullen willen meewerken of liggen op een locatie die interessant is voor extra woningen. Maar ruim 100.000 woningen/wooneenheden moet mogelijk zijn.