Projecten

 

Als Stichting De Groene Sprong Nederland versterken de groene leefomgeving middels projecten van onszelf en van/ met andere burgercollectieven wanneer die binnen onze doelstellingen vallen.

nieuwsbrief

Doe een donatie

Biostad Zutphen

’t Levendige Land

#PROJECT15x15

We hebben een heel heldere focus hoe we gezamenlijk de leefomgeving groener en gezonder kunnen maken: #PROJECT15x15. Hierbij gaan we in 3 plattelandsgebieden van elke zo’n 15 bij 15 kilometer met burgers, boeren en bedrijven samenwerken aan het realiseren van de Groene Sprong-maatregelen. Zijn we succesvol in deze gebieden, dan vormt dat een prachtige blauwdruk voor navolging op grote schaal. We zoeken gebieden waar boeren openstaan voor regeneratieve/ biologische bedrijfsvoering, waar burgers groene/ gezonde initiatieven hebben opgezet of willen opzetten en waar bedrijven hun terrein/ pand willen vergroenen. 

We doen het samen

Als er in een gebied zo’n gezonde bodem ligt, gaan wij die “bewerken” door de initiatieven te verbinden en zoveel mogelijk inwoners te enthousiasmeren om mee te doen. Wij leveren creatiekracht: kennis, verbinding en organisatievermogen; de inwoners krijgen de regie: hoe willen zij hun leefomgeving vormgeven? 

De groene Sprong werkt niet aan opportunistische kortetermijn oplossingen, we bouwen stap voor stap aan een groene en gezonde leefomgeving. Ons uitgangspunt is dat de burger aan zet is. Er zijn veel mensen die dat ook zo zien getuige de hoeveelheid aan burgercollectieven die Nederland rijk is. De Volkskrant noemde in 2023 het aantal van ruim 4000. Wat wij graag zien gebeuren is dat die collectieven zich bundelen en zo meer zeggingskracht en regie krijgen.

Om dit belangrijke werk te doen is een flink werkbudget nodig. Jouw steun is zeer welkom: doneer.

We ondersteunen:

We ondersteunen twee startende initiatieven die bij een van onze 6 maatregelen aansluiten en waarvan wij denken dat we daar impact kunnen maken. Wij hebben met ons team heel diverse, professionele kennis in huis. En een bak ervaring.

 

Biostad Zutphen

Wat kun je doen om een verschuiving richting gezonde voeding te maken? Sommige mensen denken dan aan minder vaak een fastfoodketen bezoeken, anderen denken aan een iets groter plan: het zo biologisch mogelijk maken van een stad. Albert Wegman (trekker van het project) is van de laatste soort. Gedreven om gezond voedsel te behouden voor zijn kleinkinderen, wil hij een eerste impuls geven aan het biologisch maken van onze Nederlandse steden.

Hij heeft gelijk, we lopen als Nederland echt achteraan als het gaat om biologisch eten kopen. En zonder vraag geen aanbod. Zonder vraag geen omschakeling naar meer boeren die een gezonde productiemethode omarmen. Dat laatste is belangrijk: het is niet alleen gezond voor de mens maar ook voor de dieren, de biodiversiteit en het klimaat.

In Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Estland zijn al tal van biologische steden. De respectievelijke overheden spelen daarin een belangrijke rol. In Nederland laat de regering het behoorlijk afweten maar Biostad Zutphen rekent op grote steun vanuit de lokale overheden. De bestuurders die dicht bij de burger staan, proeven dat de mensen meer gezonde, lokale intiatieven willen.

Voor Biostad Zutphen is op dit moment een eerste werkgroep samengesteld die onderzoek doet naar de haalbaarheid van het plan. De Groene Sprong participeert in dit traject. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. De Groene Sprong neemt deel aan dit initiatief omdat het perfect aansluit bij maatregel 5.

Bekijk Maatregel 5: steun voor bio consumptie

zoek je versterking voor je burgercollectief?

 

’t Levendige Land

’t Levendige Land wil een oplaadplek/ veilige haven/ woongemeenschap zijn waar jongvolwassenen zich kunnen verbinden. Verbinden met de mensen in de gemeenschap, met zichzelf en met de natuur. Er zullen verschillende generaties wonen en werken want bij hun eerdere intitiatieven ontdekten initiatiefnemers An de Cock en Karel Overbeek dat juist in een open, respectvolle ontmoeting tussen verschillende leeftijdsgroepen er enorm veel kan gebeuren.

Het Levendige Land wil neerstrijken op een mooi erf in de natuur. Het erf zal ruimte bieden aan een tiental huurwoningen. De hectares landbouwgrond die bij de boerderij horen, zullen door een inwonende boer worden geëxploiteerd. De leefgemeenschap zal zelf hun voedsel verbouwen en vermarkten alsook een herberg exploiteren. En, een belangrijke component binnen het concept: er komen activiteiten die de ziel van jongeren zullen raken waardoor ze hun betekenis en levensweg leren (her)kennen.

De Groene Sprong haakt aan om het concept van wonen op het erf mede mogelijk te maken zoals we bij maatregel 4 hebben uitgewerkt.

Help mee onze visie te verspreiden

De kracht van De Groene Sprong wordt bepaald door hoeveel Nederlanders moedoen, meedenken en hun mening geven. Daarin speel jij ook een rol! Niet alleen door zelf je oordeel te geven op de ideeën-pagina maar ook door onze maatregelen te delen in je eigen netwerken en op te roepen mee te doen.

Volg ons op social media en deel onze posts. Wist je dat je, wanneer je met 5 mensen elk 5 andere mensen vraagt je bericht te delen, je na 9 stappen op 2 miljoen bereikte mensen uitkomt?

x

Zullen wij jou terugbellen?

Laat hieronder jouw gegevens achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

x

Talkshow Zutphen

Locatie: Hotel Broederenklooster – Rozengracht 3, Zutphen
Aanvang: 19.00 uur

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Aantal zitplekken