Biostad Zutphen in the picture

Artikel uit De Stentor: door Luuk ten Kleij, 9-8-2024

Wordt Zutphen een biologische stad? ‘Die mensen zijn wat meer in voor dit soort dingen’

Biologische steden. In Duitsland zijn er al meer dan zestig, in Nederland nog geen. Zutphen moet als eerste zo’n biologisch bolwerk worden. Maar het duurt nog wel even voor het zover is. Eerst moet de burger worden overtuigd. ,,Je moet uit een heel ander vaatje gaan tappen.

Meer kantines en grootkeukens met biologische producten. Minder schakels tussen producent en consument. En vooral ook meer lokale Gelderse producten. Dat moet de gemiddelde Zutphenaar gaan zien als hun stad straks een biostad is.

Klinkt allemaal heel mooi. Maar Albert Wegman, één van de initiatiefnemers, tempert de verwachtingen direct. ,,Een transitie naar een biologische stad is een kwestie van een lange adem. Ervaring uit het buitenland laat zien dat we het gauw over een periode van vijf jaar hebben.”

Eerst moet de haalbaarheid onderzocht worden. Dat gaat Stichting De Groene Sprong uit Warnsveld doen. Wegman: ,,De haalbaarheid zal met name afhangen van de bereidheid van consumenten, producenten, instellingen en bedrijven om mee te doen of bij te dragen.”

,,Het idee is om te werken aan een gezonder eetpatroon van de inwoners van Zutphen’’, gaat Wegman verder. ,,Een bewustere omgang met voeding – weet wat je eet – uit zich in een betere gezondheid en kwaliteit van leven.”

Vanuit burgers beïnvloeden

Met het optuigen van een biologische stad moeten burgers vooral handvatten krijgen, zegt Franke Remerie. Hij is oprichter en voorzitter van De Groene Sprong, dat een natuurinclusieve inrichting van de Nederlandse leefomgeving wil bewerkstelligen.

,,De laatste twintig jaar is het niet gelukt het aandeel biologische producten omhoog te krijgen’’, zegt hij. ,,Je moet uit een heel ander vaatje gaan tappen. Dat willen we vanuit burgers zelf beïnvloeden, niet zozeer van bovenaf. Maar dan moet je de burger ook mogelijkheden geven.”

,,Het belangrijkste argument is dat je bij bioproducten zeker weet dat er geen gif is gebruikt’’, vervolgt Remerie. ,,De eigen gezondheid is voor veel mensen hartstikke belangrijk, dat staat met stip op één. Als we mensen kunnen overtuigen dat dat een belangrijke reden is om producten zonder gif te kopen, denk ik dat je het marktaandeel best omhoog krijgt.”

Vrije scholen

Het burgerinitiatief is in het najaar van 2023 ontstaan en moet invulling geven aan een landelijk actieplan van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur (LVVN). In dat plan is de ambitie opgenomen om in Nederland bioregio’s te realiseren.

,,Gelderland en Zutphen zijn met dit project een voorloper’’, stelt Wegman. ,,Dit draagt bij aan een groen en gezond imago van de regio. Daarnaast wordt diversiteit door biologische landbouw bevorderd en worden aantrekkelijke landschappen behouden of zelfs gecreëerd. Beide aspecten kunnen een positief effect hebben op het vestigingsklimaat.”

Maar wat heb je nou aan het label biostad? Remerie: ,,Het kan een positieve uitstraling hebben op een stad als je dat predicaat hebt. Je geeft ermee aan dat er hier meer biologische producten zijn dan elders, waar korte ketens belangrijk zijn om lokale producenten in beeld te krijgen.”

Zutphen is daar een geschikte stad voor, meent Remerie. ,,Het is een middelgrote stad waar al best veel bewuste inwoners wonen. Dat komt onder andere door de vrije scholen. Zutphen is daar een bolwerk van. Die mensen zijn over het algemeen wat meer in voor dit soort dingen.”

Geld tekort

Onderdeel van het landelijke actieplan is een subsidiepotje van 50 miljoen euro. Daarmee moet het uiteindelijke project gefinancierd worden. Remerie: ,,Om het hele plan uit te voeren, is gauw één tot twee miljoen euro nodig.”

Het haalbaarheidsonderzoek kost 26.000 euro. De gemeente Zutphen draagt 5000 euro bij. De rest van het geld moet nog bij elkaar worden gezocht, benadrukt Remerie. ,,De provincie wilde in eerste instantie aanhaken, maar later toch weer niet. Dus het is niet zo dat we morgen van start gaan.”

Lees hier het originele artikel. 

x

Zullen wij jou terugbellen?

Laat hieronder jouw gegevens achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

x

Talkshow Zutphen

Locatie: Hotel Broederenklooster – Rozengracht 3, Zutphen
Aanvang: 19.00 uur

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Aantal zitplekken